Je hebt geen flash geďnstalleerd
 
 
           
           
 

Door Arjan Snijders

De verhuisdozen staan na drie maanden nog steeds onaangeroerd in de hoek van Ad Ossendrijver’s nieuwe werkkamer. Even te druk geweest met een nieuwe zender uit de grond stampen. Het vorige pand op het Buitenhof moesten ze verlaten en de Arrow radiobaas had drie opties op drie panden uitstaan. Maar welke te kiezen? Een grote en luxe locatie bij FM succes voor Arrow Classic Rock, een klein vloertje bij een slechte afloop bij de herverdeling van etherfrequenties; als de rockzender alleen op de middengolf verder kon gaan. En de middenweg; dit pand, op het Haagse Plein, pal tegenover de Tweede kamer (lobbyen was nog nooit zo makkelijk).

Het bleek de juiste keuze, met tóch een FM stek voor een jazz station maar de rockzender die genoegen moest nemen met de piepende middengolf. Een schrale troost, dat jazz kavel wat Arrow 17 november vorig jaar in de wacht sleepte. Daar was het niet om begonnen, het had natuurlijk met Arrow Classic Rock moeten gebeuren. Maar nu het met Arrow Classic Rock op de middengolf beter dan ooit gaat en die jazz zender in februari eindelijk de lucht in gaat, kan er weer eens gelachen worden aan het Haagse Binnenhof.

Ad Ossendrijver: “De afgelopen vijf jaar heb ik heel veel tijd moeten besteden aan procedures, knokken tegen de overheid en soms tegen collega zenders. Nu heb ik eindelijk weer tijd voor zaken waar het om begonnen is; radio maken en de business development rondom die zenders ontwikkelen.” Samen met mede-eigenaar Willem van Kooten is het driemaal is scheepsrecht. Het duo viste eind jaren tachtig achter het net met de allereerste Nederlandse commerciële radiozender, Cable One; de zender werd verboden. Daarna volgde het zevenjarige wachten met Arrow Classic Rock op een FM-stek, die vervolgens niet werd veroverd. Nu is er dan een FM frequentie voor wat Arrow 90.7 FM gaat heten. Van Kooten zegt het zo: “Dat ik dit nog mag meemaken na zoveel jaren in de radio, dat ik van de Nederlandse overheid op de FM mag gaan uitzenden. Worden we niet genaaid? Heb ik iets over het hoofd gezien?”

AS: We hebben in Nederland al vele jazz zenders gekend. Classic fM zond een aantal jaren verplicht veertig procent jazz uit, met weinig succes. Zenders als Euro Jazz, Jazz Radio en JFK zijn allen op de fles gegaan. En Business Nieuws Radio zendt al vele jaren ’s avonds, ’s nachts en in het weekend jazz uit. Wederom ook zonder al te veel luisteraars te trekken. Wat heb jij geleerd van deze mislukte avonturen en wat ga jij beter doen?

“We hebben erg goed geluisterd naar de Engelsen. Daar doet Jazz FM het al tien jaar goed. Zoiets gaan wij ook doen, alleen iets pittiger. Maar op basis van hun luistercijfers en commerciële resultaten weet je in welke hoek je het moet zoeken. We hebben hun database gekopieerd en vullen dat wel aan met wat eigen dingen. Iemand als Candy Dulfer zit daar ten onrechte niet in. Daarnaast is jazz meer gaan leven bij jongere mensen. Denk aan het succes van de jazz compilaties van (de Nederlandse) DJ Maestro. We hebben het tij dus mee. Een radiostation met jazz is nu levensvatbaarder dan ooit. Verder zullen we veel evenementen gaan doen, met concertorganisator Mojo hebben we dankzij het Arrow Rock Festival al een warme band. We gaan veel merchandising uitbrengen, een heel actieve website opzetten, noem maar op.”

AS: Niettemin blijft het een niche markt. Er zouden in Nederland volgens Intomart welgeteld 240.00 jazzliefhebbers zijn.

“Dat is niet waar. Als je mensen vraagt of ze jazz willen horen, zegt men ‘nee’. Als je mensen op North Sea Jazz vraagt of ze die leuke muziek niet vaker willen horen, zegt men ‘ja’. Jazz is heel breed, het ligt aan jezelf als je daar geen succes van kunt maken. We gaan niet al te moeilijke muziek draaien, maar wel de wat hippere jazz. Alleen voeren we de naam jazz bewust niet in de stationsnaam. Jazz FM in Engeland stapt ook over op de naam Smooth FM. Je moet gewoon goede muziek draaien, waar dan zelfs een bluesy nummer van Stevie Ray Vaughan tussen past. En op zondagochtend misschien wat klassieke muziek.”

AS: Dat is dan weer raar. Je had op dit kavel ook een klassieke zender kunnen beginnen, maar dat hebben jullie niet gedaan.

“Nee, hoewel je het met een etherfrequentie wel had kunnen winnen van de kabelzender Classic fM. Maar het is een markt voor zestig plussers en helaas zien adverteerders daar geen brood in. Het was een te groot risico. Ik wil nu op zondagochtend wat klassieke muziek plaatsen omdat het van nature bij dat moment past. Als het niet werkt, dan haal ik het weer weg. We zijn nu aan het proefdraaien, je moet het toch horen of het werkt.”

AS: Had je ingeschreven op elk overgebleven geclausuleerd kavel, gewoon om ook een FM plekje te bezitten?

“Nou, de kavels zijn wel voor acht jaar verdeeld en ik zie niet zo snel iets vrijkomen. We moesten dus wel meedoen. Maar ik ben opgegroeid met jazz muziek, het is niet nieuw voor me. Je moet er wel affiniteit mee hebben, dat hebben we met onze classic rock ook duidelijk gemaakt. Er moet enige bezieling inzitten.”

AS: Niettemin geldt de formatbeperking voor jazz tot ’s avonds zeven uur. Jij dacht natuurlijk; dan ga ik ’s avonds lekker toch op de FM classic rock uitzenden.

“Ja, ha. We zijn absoluut in de verleiding geweest. Willem van Kooten heeft regelmatig gezegd; ‘Ad, om zeven uur gaat de knop om en draaien we de Stones en Led Zeppelin’. Maar dit grapje kost erg veel geld en er zijn weinig successtories te melden waarbij twee formats op één frequentie scoort. Dus uiteindelijk hebben we besloten om dat niet te doen. Arrow Rock Radio staat naast Arrow 90.7 FM.


 

Terug naar overzicht artikelen


(C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree