Je hebt geen flash geďnstalleerd
 
 
           
           
Juize FM en Kink ClassX
 

Een jaar na de etherverdeling beginnen diverse radiozenders met extra kanalen via internet. We kennen al de maar liefst negen themakanalen van VPRO’s 3voor12, maar nu zijn ook Veronica en Radio 538 aan special-interest zenders begonnen, exclusief te beluisteren via de Media Player. Allereerst is daar Kink ClassX, het kleine zusje van het alternatieve kabelstation van Veronica, Kink FM. Gestart op 28 juni brengt het webkanaal muziek uit de periode 1960 tot nu en biedt het muzikaal een mengeling van Radio 2, Arrow Rock Radio en Kink FM zelf. Zenderbaas Jan Hoogesteijn: “Dat klopt wel, ik ben al heel lang van mening dat er behoefte is aan een zender die qua geluid tussen die drie zenders in zit, zonder al te veel gelul erbij.”

Is het echter commercieel gezien niet totaal oninteressant om te doen? “Nu nog wel”, zegt Hoogesteijn. “Maar ik ben er van overtuigd dat mobiel internet gemeengoed wordt en dat dit een goede investering zal zijn gebleken. Hoewel investering, ik lach mezelf uit als ik dat woord gebruik, het kost helemaal niets. Dat zeg ik ook steeds tegen de aandeelhouder.” Hoewel iedereen dus z’n eigen webzender kan starten is het toch relevant om als Kink FM nú met themakanalen te komen (want de wens tot het streamen van meer subgenres bestaat). “Want Kink is een respectabel merk, en als over twee, drie jaar mobiel internet een broadcasting toepassing gaat krijgen, moet je klaar zijn, al iets hebben opgebouwd.”

Hetzelfde motief gaat op voor Radio 538. Op 18 juli startte deze zender met Juize FM. Vernoemd naar het gelijknamige zondagavond-hiphop/R&B programma van Radio 538 is dit webstation 24 uur per dag te beluisteren via www.juize.fm. Dj en kenner van het genre Niels Hoogland: “Je moet er niet te lang meer mee wachten. Op langere termijn komen er meerdere distributievormen aan. Denk aan UMTS, internet via gsm’s. Nu moet je je merk opbouwen. En het genre is echt enorm in populariteit gestegen. Twee jaar geleden was er nog maar een enkel R&B-feest, nu heeft elk dorp wekelijkse feesten. Dit is het moment om het te doen!”

Het webstation is ook een beetje een troostprijs voor Hoogland, tenslotte had 538 in 2003 meegeboden voor een brede R&B-zender met diezelfde naam. Dat Juize FM kwam er niet omdat de overheid de voorkeur gaf aan de dance van ID&T Radio (waar overigens inmiddels ook wat R&B platen worden gedraaid!). Is het starten van Juize FM als webkanaal een opmaat naar het alsnog uitzenden op FM? Hoogland: ”Ik denk het niet. Dan zouden wij ons net als ID&T moeten verplichten slechts 7,5 procent hits te draaien. Ons plan ging uit van 25 procent hits als absoluut minimum om het nog enigszins commercieel verantwoord te laten zijn. Met minder hits is het echt niet rendabel te maken, ik denk dat ID&T dat op dit moment aardig aan het bewijzen is. En het is toch vreemd dat als je een plaat zelf populair weet te maken, je die niet meer mag draaien als het een hit is geworden?”

Muzikaal schurkt Juize tegen het urban format van Colorful Radio en FunX aan. Maar het verschil is duidelijk, volgens Hoogland. “Wij draaien alleen R&B en hip-hop, die andere zenders doen er toch weer een Turkse, Marokaanse of Antiliaanse plaat tussendoor die er helemaal niet bij past. En FunX heeft van die politiek correcte items. Toch weer typisch publieke omroep.”

 

Terug naar overzicht artikelen


(C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree