Je hebt geen flash geïnstalleerd
 
 
           
           
 

Gepubliceerd op 20 maart 2005

We ontmoeten elkaar in het Radio 538 bijgebouwtje aan de Oude Enghweg in Hilversum, op steenworpafstand van de studio’s. Een soort veredelde schuur, niet te zien vanaf de straat. Het is een historische lokatie, Veronica heeft er nog gezeten. In de lege kelder staat de naam van Simone Walraven op de graffiti muur geschreven. Ook BNN zetelde in haar begindagen hier, op de zolder. Ruud werkte er toen ook, “Ik was werknummer vier, geloof ik”, maar hij mocht er niet binnenkomen van Erik de Zwart omdat hij toen eigenlijk nog voor Radio 538/TMF moest werken. Nu begint zijn werkdag rond één uur ’s middags hier. De redactie van Ruud bezet er een volbehangen kamer. Boven de ingang hangt een uit duizenden te herkennen bordje met ‘Radio 3’ en een pijl naar links. Gejat uit het Audiocentrum, iedereen die daar wel eens geweest is, zal het bordje meteen herkennen. En Ruud heeft meer meegegapt. In het keukentje staan allemaal mokken van andere mediabedrijven. Zijn buro is bezaaid met oude Playmobil poppetjes. Authentieke, uit 1974. “Mijn broer kreeg altijd LEGO, dat was veel mooier, ik kreeg Playmobil”. Zijn redactieleden tolereren dit soort rare grollen, Ruud is tenslotte de held. Maar wel eentje die zichzelf blijft relativeren en de poppenkast goed doorziet. Het hoort bij hem, maar als hij een onbezorgd leventje had geleid was dat er wellicht niet zo uitgekomen. Maar natuurlijk was daar die moord op Pim Fortuyn. En de dood van Bart de Graaff die hem ook aangreep. En nu de scheiding van zijn vrouw Tatum Dagelet. De Wild kan niet meer de zorgeloze loltrapper zijn die hij was en soms nog lijkt te zijn op de radio.

Ruud de Wild is terug op het oude nest. Het kan niemand ontgaan zijn. Zijn foto hing levensgroot op enorme billboards door het hele land. “Heel bizar. Ik reed door Amsterdam en dan zie je jezelf op twintig bij twintig meter hangen en da’s best groot. En toen dacht ik wel: 538 is wél een groot bedrijf geworden.” De nummer 1 van de middag doet het goed. Wéér goed, want zijn eerdere successen bij BNN op 3FM legden druk op deze prestigeuze herstart. “Ik vond het behoorlijk eng, je moet dan ineens gaan scoren. Dat is godzijdank gebeurd. Ze hebben hun geld terugverdiend, dus ik heb geen medelijden met ze.”

Vanaf 1993 tot 1998 was Ruud de Wild bij 538 te horen, op het laatst als morninghost. Zijn hoofd was bekend van TMF, het zusterstation op tv. En toen ging hij weg om bij die club van Bart de Graaff televisie te maken. En om op 3FM uiteindelijk nog bekender te worden. Totdat in 2004 De Wild zich weer, voor inmiddels een riant salaris, bij de grootste zender van Nederland voegt. Wat is er in die zes jaar allemaal veranderd?

“Het is nu een geoliede machine, op z’n Amerikaans, met een enorme sales en marketing afdeling. De KLM doet mijn internetsite en ze staan in de rij om mijn programma te sponsoren. Te gek hoor! Vroeger moest je uitleggen wie je was en wat je deed. We lieten weerberichten sponsoren. Het was echt Sjors en de Rebellenclub. We waren in het prille begin met zeven man, er werken nu 110 mensen hier.”

Waarom werd het Radio 538?

“Na BNN had ik het vrij makkelijk, ik had eigenlijk overal naar toe gekund. Maar 538 stond me toch het meeste aan. En niet eens voor de poen. Het helpt natuurlijk als je hier al een geschiedenis hebt. Met Veronica heb ik dat niet en met Yorin al helemaal niet. Radiotechnisch maakt het me geen ene reet uit waar ik werk, overal zitten goeie mensen. Maar de gezelligheid hier, met veel jongen mensen, dat vind ik wel prettig. Het lijkt wat dat betreft op een commerciële BNN. En die hang naar professionele zakelijkheid staat me wel aan. Ik snap ook wel dat ze me niet terug wilden omdat ik zo’n aardige gozer ben, er moet wel gewoon poen verdiend worden.”

Was het dan allemaal kommer en kwel bij de Publieke Omroep?

“Nee, natuurlijk niet. Ik heb een te gekke tijd gehad bij BNN. Ik pas ook wel een beetje bij de Publieke Omroep. Het doordachte en misschien iets minder platte staat me wel aan. Maar het moet ook niet te elitair zijn. De fles is half leeg of half vol, hè. Als ik bij 538 26 hits achter elkaar draai, wil ik ook een obscuur plaatje draaien. En dat kan dan wel, maar niet twee achter elkaar. Bij de Publieke Omroep is het eerder andersom, daar mag je mag ook wel eens een hit draaien. Maar de vergadercultuur bij de Publieke Omroep stond me toch wel erg tegen. Ik moest in de zenderredactie van 3FM zitten namens BNN, dat soort dingen heeft me genekt. En dat trage veranderingsproces daar in deze moordende markt, dat kan écht niet.”

Ruud heeft er in z’n vijf jaren bij de Publieke Omroep nooit een geheim van gemaakt dat hij bepaalde zaken niet vond kloppen. Toch is in zijn gemopper een extra ongenuanceerde ondertoon geslopen die ongetwijfeld is aangewakkerd in het commerciële kamp waarin hij zich weer bevindt. Verspilling van gemeenschapsgeld, te veel studio’s, het zijn inmiddels makkelijke cliché’s geworden. Andere voorbeelden illustreren wel een terechte afkeer van de zwakke kanten van het bestel. Zoals over de tijd toen hij net dagelijks doordeweeks op 3FM ging presenteren.

“Dat was zendtijd van de TROS, maar Rob van Someren ging weg, die hoopte geld te verdienen met internetbedrijfjes. Paul van der Lugt heeft mij toen naar voren geschoven, maar dan moest ik wel voor de helft in dienst treden bij de TROS. Ik dacht; dit kan niet waar zijn! Ik kreeg ook twee kantinepasjes. En ik moest in de uitzending dingen roepen over én de TROS én BNN, én dan ben je ook nog eens van 3FM, waarvan de mensen niet eens precies weten of het nou Radio 3 of 3FM is. Je had honderd dingen tegelijk te communiceren, dat is natuurlijk niet te doen. Bij 538 is laatst onderzocht hoe mensen mij herinnerd hebben, daar kwam alleen uit dat Ruud de Wild van 3FM was. Die omroepen communiceren heeft geen enkele zin gehad!”

Dat Ruuddewild.nl later toch een succesvol programma is geworden, kon je er bij de start nog niet van af horen. Het eerste jaar dat De Wild bij BNN kwam presenteren, kon hij zijn draai niet vinden. Eén van zijn handelsmerken, de ogenschijnlijke foute instarts, de introcrashes, zijn weifelende manier van formuleren, het gezoek naar woorden, het was pijnlijk echt in het begin. Pas na de komst van side-kicks die daar gespeeld over konden mopperen en die Ruud dan weer gespeeld kon afbekken, werd de formule compleet en begon het aanstekelijk te worden.

“Ja, het begin was heel moeilijk. Ik dacht: dat gaat nooit lukken, waarom ben ik weggegaan? Ik kwam van een super timeslot, we waren nummer 1 in de groep 13-19 jarigen. Het eerste jaar, alleen op zondagmiddag bij BNN én een slecht programma. Daar heb ik het flink moeilijk mee gehad. En toen ging ik doordeweeks, dat was ook niet al te best in het begin. Die eerste twee jaar bij BNN heb ik flinke klappen gehad. De jaren ervoor kreeg ik alle prijzen die ik kon winnen, daarna was het een paar jaar helemaal stil.”

Ik herinner me ook dat je op het succesvolle feest van jullie Homo 100 hebt gezegd: ‘Dat ik dit nog mag meemaken’. Je had niet gedacht dat je nog eens succesvol terug zou keren?

“Nee, daar heb ik zeker over getwijfeld. Maar het is toch gelukt. En nu weer, ik scoor nu beter dan ik ooit heb gedaan.”

Je hebt weer een team van side-kicks en aangevers om je heen.

“Dat had ik ook al toen ik vroeger bij 538 zat, toen werkte Sander de Heer al bij mij. Ik heb er nog even over gedacht om Sander weer mee te nemen, maar hij zit prima zo bij BNN. En Jeroen Kijk in de Vegte wilde liever tv doen, dat doet ie nu bij Veronica. Ik was ook wel een beetje klaar met die typetjes. Noraly Beyer was van mij en Paulus Pietsma had hij al van Jensen (toen nog bij Veronica FM, AS) meegenomen. Ik wilde geen andere dingen van een ander programma meer meenemen. Ik heb nu een nieuw team. Martijn is er voor de inhoudelijke items en mensen uit Den Haag, Jelte (zoon van RTL-topman Leo van der Goot, AS) voor de showbizz items en Tamara coördineert het weerbericht, ha ha.”

Hoe reageerde Gerard Timmer toen je hem vertelde dat je bij BNN weg wilde gaan?

"Hij is mijn vriend. Ik snap waarom hij even is gestopt. Ik zal niet zeggen dat het een burn-out is, maar ik kan me voorstellen dat na zeven jaar je emotionele emmertje vol is. Eerst BNN opzetten, toen de dood van Fortuyn, toen de dood van Bart, dan wel blijven, niet blijven, samen met Veronica, helemaal opgeheven worden enz. Hij zit nu in Australië en die gaat voorlopig even niets doen. Maar het zit in z’n bloed, die gaat heus wel weer wat doen."

"Over mijn vertrek was hij heel rustig, gelaten haast. Hij zei: 'Waar wil je dan naar toe? Als je naar Yorin gaat, laat ik je niet gaan, maar 538 dat snap ik.' Ik wilde wel eens bij de winnaar horen, zei ik. Ik was indertijd gepolst door Uunco Cerfontaine, die daar toen nog werkte. Gordon ging weg bij 538 (naar Noordzee FM, AS) en er was dus een plekje in het weekend en misschien nog één ander programmaatje. Lex Harding zei; 'Dan kun je de rest van de tijd lekker schilderen.' Ik was wel een beetje klaar bij 3FM, maar ik wilde wel vier of vijf dagen blijven presenteren. We hebben contact gehouden en toen ging Jeroen van Inkel weg naar Veronica. Hij heeft gedacht dat die deal tussen mij en 538 al rond was en dat hij wel weg moest, maar dat is dus niet zo gegaan. Het ging alleen over dat weekend, en Jeroen had kunnen weten dat ik hem nooit zou naaien. En het kan ook niet, want we hebben hetzelfde management."

Toen duidelijk was dat je wegging moest je nog acht maanden verder bij 3FM. Waarom ben je nog zo lang gebleven?

"Dat duurde lang. Ik had bedacht om dan de laatste honderd dagen te tellen. En het wilde ook maar niet die laatste honderd dagen worden. Maar ze hadden wel een deal gemaakt dat ik mijn vakantiedagen niet mocht inzetten. Gerard wilde wel al een vervanger zoeken en hij liet me daardoor wel een jaar eerder gaan dan qua contract had gehoeven. Hij is een vriend, ik heb het er altijd naar mijn zin gehad en ik vind BNN de leukste televisieomroep die er is.

Ik kon het zo wel goed voorbereiden bij 538. Ik moest al vroeg langskomen en gingen we praten over de reclamecampagne. Vroeger was het dat je blij was als je honderd stikkers en vijf t-shirts kreeg voor je programma en we roepen op de zender wel dat je er bent. Nu moest ik over mijn kleuren nadenken. En dan mag ik op vakantie en dan niet want dan doen we een rondje Nederland want dan kom je op de billboards. God, wat was er hier veel veranderd. En dan wordt het allemaal plots heel serieus.

Ik vond het behoorlijk eng want het legt een grote druk op je. Je moet dan ineens gaan scoren, dat is dan godzijdank gebeurd. Ze hebben hun geld terugverdiend, dus ik heb geen medelijden met ze. De nieuwe directeur Jan Willen Brüggenwirth is een echte marketingpik, die denkt alleen maar in termen als outdoor. Tja, maar wel lachen op zich.

Waar Evers rechts van het midden zit, zit ik links van het midden. Zoals ik ook ben. Dat is de goede volgorde, je moet mensen ’s ochtends niet vermoeien met wat ik vind. Wat dat betreft pas ik ook weer wel bij de Publieke Omroep."

En ondertussen worden er opvallend BNN items in je radioprogramma geplugd.

"Ja, ze hebben hier een reclamedeal. Ik ben nog in dienst bij BNN tot september 2005. We hebben afgesproken dat in ieder geval rondom mijn programma’s… veel reclame gemaakt wordt voor BNN zaken. Dat is volgens mij niet verboden. Ik snap dat ook wel van BNN. Hun corebusiness is tv en het is een jongerenzender. Dus als ik BNN was zou ik heel 538 voldonderden met reclames."

Lex Harding zei me dat je ook nog voor BNN tv-programma's zou mogen maken.

"Dat klopt! We zijn nu al weer aan het praten over een programma bij BNN op tv maar het credo is: het moet wel leuk zijn, anders doe ik het niet. Voor het geld hoef ik het gelukkig niet te doen en je verdient bij de publieken toch geen reet."

Je hebt verf aan je handen, vanochtend nog geschilderd?

"Ja, ik heb nog een ontwerp- en (kunst)schildersbedrijfje ernaast. Het is een lekkere balans, enerzijds tussen die niet echt flamboyante types uit de kunstwereld en dan hier in Hilversum lawaai maken. Ik heb net de cover van het nieuwe album van Van Dik Hout gemaakt en ik ben nu bezig met de voorkant van het nieuwe boek van Ronald Giphard. Die contrasten in mijn werk houdt het leuk."

Tot de dag dat je dat leuker gaat vinden en je met tegenzin…

"Ik ben bijna 36, je moet niet tot je vijftigste op de radio zitten. Ik wil niet de opa van het bedrijf worden straks. Mensen gaan het horen als je hip gaat doen. Gaaf, vet, cool, dat snap ik nog maar je weet daar ga ik niet aan meedoen."

Hoevaak download jij een nieuwe ringtone?

"Nou, dat. Ik ben trouwens een sukkel met mobiele telefoons, dat snap ik allemaal niet, wat dat betreft doe ik al helemaal niet meer mee."

Ruud de Wild, bijna 36 jaar. Er openbaren zich al grijze haren onder zijn vette cap. Hij moet snel verder want hij heeft een bespreking over Vodafone. Via deze mobiele telefoonaanbieder kunnen abonnees filmpjes bekijken op hun toestel die Ruud namens 538 inspreekt. Ruud zal er zelf niet naar kijken.

(c) Arjan Snijders

Terug naar overzicht artikelen


(C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree