Je hebt geen flash geïnstalleerd
 
 
           
           
Meningen en recensies over het Veronica boek 'Herinnert u zich deze nog?'
 

Omroephelden, BN'ers en recensenten laten zich uit over het geruchtmakende Veronica boek:

Lex Harding: "Bij het vluchtig doorbladeren van "Herinnert u zich deze nog?" ben ik al zo veel ongenuanceerde onzin over mezelf tegengekomen dat ik gestopt ben met lezen."

Rob Stenders: "Het is een fantastisch boek. Geweldige foto's ook. Ik heb indertijd Rob Out's 'Eén jaar later' helemaal verslonden. Heel bijzonder om nu zelf in deel 2 te staan. Wel jammer dat Lex Harding mij een lastige jongen noemt. Ik speelde spelletjes, zegt hij over mij. Daarna durfde ik niet meer verder te lezen. "

Erik de Zwart: "Toch bijzonder, zo'n boek. Je gaat als eerste even op je naam zoeken. Doet me toch goed dat ik daar dan zoveel in sta. En wat is die Curry trouwens een gefrustreerde lul zeg! Wat hij allemaal over me roept in dat boek, over m'n auto en zo. Dat hij daar na al die jaren nóg mee zit, zeg!"

Bert van der Veer: "Het boek wordt teveel onderbroken door plaatjes. Maar het boek legt goed de machinaties van financieel man achter-de-schermen Peter de Jager bloot. En het verhaal van kantinejuffrouw Tonnie Rietbroek is ook niet mis! En gelukkig kwam ook Veronica Uitgeverij er slecht genoeg vanaf."

Giel Beelen: "Lachen, dit boek. Wat ik heel fijn vind, is dat er veel plaatjes staan in dit boek. Voor domme diskjockeys als ik, is dat een uitkomst."

Gerard Ekdom: "Echt geweldig, dit boek. Al die foto's, dit is gewoon mijn schoolagenda van vroeger. Ik had al die koppen ook in m'n agenda staan! Dat gaat heel wat slapeloze nachtjes opleveren om dat allemaal te lezen. Had ik al gezegd dat ik nu ook zelf door een uitgever benaderd ben om een boek te schrijven? Ach, als mijn baas het kan, kan ik het ook, ha ha ha."

Michiel Veenstra: "Wat sta ik er vaak in zeg. Zo belangrijk was ik toch niet?"

Jeroen Kijk in de Vegte: "Is dit echt waar, Arjan? Heb ik de meeste tv-flops bij Veronica ooit op m'n naam staan?"

Albert Verlinde: "Ontzettend leuk, ontzettend heftig verhaal! Er staat veel in, bijvoorbeeld over directeur Rob Out. Dat hij op een keer een nieuwe omroepster aan het 'ontdekken' was en 'verder aan het ontwikkelen' in haar carrière. En toen kwamen er schoonmakers binnen en die heeft hij toen ontslagen omdat die nu teveel wisten. Dames gingen van de ene hand over in de andere. Die kreet 'Herinnert u zich deze nog?" ging niet over liedjes, maar over de dames die ze bij Veronica met elkaar deelden."

Bart van Leeuwen: "Dit is een mooi en eerlijk boek. Het schuwt de waarheid en de keerzijdes niet. Maar het beeld klopt wel zoals het hier is opgeschreven."

Kees Baars: "Het is echt geweldig geworden! Ik vind het een perfecte mix tussen de hosannaverhalen en de waarheid. Het mooie is dat je je realiseert dat het één niet had kunnen bestaan zonder het ander."

Michael Kroonbergs (oud hoofdredacteur Veronica Magazine): "Dit boek is zeer gedetailleerd en er staan heel veel nieuwe feiten in. Mensen zijn verbijsterd nadat ze dit verhaal over de ondergang van Veronica hebben gelezen. Die verbijstering is terecht. Zo erg was het inderdaad."

RECENSIES EN ANDERE MENINGEN;

Henk van Gelder (tv-criticus); "Eerlijk is eerlijk, er staat heel veel in 'Herinnert u zich deze nog?'. Snijders heeft zich allerminst kritiekloos opgesteld. Het duizelt de lezer van alle stichtingen en BV's die Rob Out en Lex Harding samen met hun financiële genie Peter de Jager hebben opgericht. Ook wordt hier nog gedetailleerder verteld hoe Out en Harding een commerciële toekomst voorbereidden, terwijl ze naar buiten toe schaamteloos volhielden dat de omroep Veronica niets te maken had met het onder Luxemburgse vlag opererende Véronique. Rob Out komt uit deze geschiedenis naar voren als een man wiens impulsieve gedrag voor Veronica even veel goeds als slechts heeft betekend. Een regie-assistente die weigerde whisky voor hem te halen, werd op staande voet ontslagen. Een schoonmaakster die hem in zijn kantoor op heterdaad betrapte met een secretaresse, mocht nooit het gebouw meer in. Snijders grossiert in zijn nieuwste boek in typerende anekdotes."

Parool (Guus Bauer): "Een boek van ruim twee kilo over Veronica. Niet alleen over de geschiedenis, ook mythes worden doorgeprikt, mislukkingen blootgelegd. Dit is een ontluisterend relaas over een cultuur van liegen en manipuleren, waarin zich óp de schermen nauwelijks iets afspeelde, maar erachter des temeer. Mooie onopgesmukte verhalen over 'gewenste intimiteiten', drankgelagen en willekeur, maar ook over durf, creativiteit en idealisme. En vol ontboezemingen over juridische procedures, Mazerati's tegen bomen ('Out reed auto's tegen bomen zoals een ander een verkoudheid kreeg'), over het misbruik van de dagelijkse dronkenschap van Out, enzovoort. Schrijnend is de beschrijving van het afscheid van deze 'mister Veronica'. Interim-manager Herrema schudt de hand van de vertrekkende directeur Out. De hond van Out draait op dat moment een flinke drol op het vloerkleed. Waarop Herrema opmerkt: 'Ach, meneer Out, nu u toch weggaat, neemt u dat ook even mee'. Rob Out heeft gekregen wat hij ooit wenste; een nietsverhullend, vlotgeschreven boek over een turbulente tijd met mooie verhalen over succesvolle radio- en tv programma's die in ons collectieve geheugen staan gegrift."

Algemeen Dagblad (Mark Langeslag - Het fameuze wipkamertje van Veronica): "Alleen als plaatjesboek is dit al een feest. Maar ook de teksten en de smeuïge anekdotes zijn de moeite waard. De mooiste verhalen in het boek komen zonder twijfel van Tonnie Rietbroek, alias Tonnie van de keuken, die van 1979 tot 1996 in de kantine werkte. 'Op de Vaartweg was een slaapkamer. Dat was het wipkamertje. Vrijdagmiddag gingen ze met z'n allen boven porno kijken. Ook dat was gewoon. Tot op een vrijdagmiddag zo'n vrouwtje van het schoonmaakbedrijf alle kantoren ging schoonmaken en de kamer van Rob Out binnen liep. Die was iets aan het doen met zijn secretaresse. Rob nijdig, maar die schoonmaakster deed gewoon haar werk. Vervolgens mocht ze niet meer het pand in. Hij wilde haar gewoon niet meer zien. Tegen de directeur van het schoonmaakbedrijf zei hij: Of dat wijf eruit, of jullie er allemaal uit. Het was niet netjes, maar dat was de macht van Rob.'

Telegraaf: "Prachtige foto's van koppen van toen, oude Top 40-lijstjes, knipsels uit bladen, anekdotes en interviews. Een lekker bladerboek voor Veronica-fans, al zullen sommige stukken wellicht alleen voor de fijnproever interessant zijn."

TROUW: "Begin dit jaar verscheen er een boek van Auke Kok over de geschiedenis van de piraat Radio Veronica. Dit boek pakt de draad op bij 31 augustus 1974, toen het station de lucht uit moest. Enkele jaren later trad Veronica toe tot het roemruchte omroepbestel en blies dat in feite op. Met veel anekdotes, vooral over het drankgebruik van de vier jaar geleden overleden directeur Rob Out. Boek is aan de prijs maar het ziet er ook prachtig uit."

Jan van Stipriaan Luïscius (GPD regiokranten): "Een éérlijk boek over Veronica. Het telt maar liefst bijna 600 pagina's en is niet alleen heel aardig gedocumenteerd, maar het ziet er ook heel smakelijk uit. Het boek doorbladerend lijkt het net alsof iedereen zijn of haar carrière bij Veronica is begonnen. En misschien is dat ook wel zo."

Nolius (hoofdredacteur FOK.nl - Er werd flink wat afgeneukt bij Veronica): "Wie dacht dat 3FM-dj Giel Beelen vernieuwend was door zich een paar jaar geleden te laten pijpen tijdens de uitzending heeft het mis. Bij het oude Radio Veronica gebeurde het al (alleen stond toen de microfoon dicht). Er gaan de meest wilde verhalen rond over Radio Veronica, de roemruchte zeezender en later publieke omroep uit de jaren zeventig, tachtig en negentig. Seks, drugs en rock' n roll zijn daarbij de sleutelwoorden. Mediajournalist Arjan Snijders heeft het allemaal uitgezocht en er een boek over geschreven. En er staan nogal wat dingen in het boek die de goedkeuring van de oude rotten niet kan krijgen. Bijvoorbeeld de passage over Rob Out, oud-directeur van Veronica. Snijders: "Hij was zwaar aan de drank en nam sollicitaties af in z'n nakie... gewoon om te kijken hoe sollicitanten daarmee om gingen." En dan is er nog het 'secretaresseverhaal'. "Er is ooit een secretaresse van het balkon af gegooid. En die is daar behoorlijk gehandicapt uitgekomen." Nu waren dat vaak nog van die stiekeme Hilversumse geheimen. "Er zijn mensen die er niet blij mee zijn dat dit nu zwart op wit staat."

Terug naar overzicht publicaties 'Herinnert u zich deze nog?'

Terug naar de homepage


 
 
(C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree