Je hebt geen flash geïnstalleerd
 
 
           
           
Recensie Parool 13 oktober 2007
 

Veronica, swingend maar instabiel

Een boek van ruim twee kilo over Veronica. Niet alleen over de geschiedenis, ook mythes worden doorgeprikt, mislukkingen blootgelegd.

DOOR GUUS BAUER

Herinnert u zich deze nog, nog, nog, nog? Jarenlang de slogan op de radio die Veronica gebruikte om een 'gouwe ouwe' aan te kondigen. De omroepvereniging van 'jong, snel en wild' lanceerde deze week onder dezelfde titel een meer dan twee kilo zwaar en bijna zeshonderd pagina's tellend boekwerk met foto's en verhalen over de periode 1975 tot en met 2005. Een tijd waarin Veronica aan de wieg stond van de commerciële radio en televisie in Nederland.

De auteur van het boek, mediajournalist Arjan Snijders, die in 1997 over commerciële radio en tv in Nederland al het boek Rap van Fortuin publiceerde, bedong en kreeg van de Vereniging Veronica absolute journalistieke vrijheid. Snijders' naar eigen zeggen haat-en-liefdeverhouding met het bedrijf leverde een uitzonderlijk eerlijk boek op, zeker voor een geautoriseerde geschiedenis.

In eerder verschenen uitgaven, bijvoorbeeld van Peter R. De Vries, werd de omroep vrijwel zonder uitzondering met gouwe ouwe jubelverhalen neergezet als de veelgeplaagde Pietje Bell in de strijd tegen het verzuilde bestel. In Herinnert U zich deze nog? worden daarnaast ook mythes doorgeprikt en mislukkingen pijnlijk blootgelegd. Hoewel er hier en daar ook nog wel iets aan de fanatasie van de lezer wordt overgelaten, een beetje in de trant van de Pin-Up Club.

Vanwaar deze openheid van zaken? "Soms moet je in alle eerlijkheid even achterom kijken. Niet te vaak, want met een bedrijf dat zich alleen met herinneringen bezighoudt, gaat het onherroepelijk fout. Je moet blijven dromen. Wij zijn bij uitstek een omroepvereniging die pioniert, nieuwe ontwikkelingen initieert en jong talent een kans geeft", zegt Joris Hillebrand, voorzitter van de Vereniging Veronica.

Hoe het mis kon gaan met het beroemdste mediamerk van Nederland valt te lezen in de laatste vijf hoofdstukken. Hier houdt het spannende jongensboek op, de Veronica strandrace, hard en flitsend, wordt afgeremd door ruziënde managers. Een ontluisterend relaas over een cultuur van liegen en manipuleren, waarin zich óp de schermen nauwelijks iets afspeelde, maar erachter des temeer. `Veronica is altijd één grote familie geweest. Maar naarmate je ´groter´ groeit, wordt zo´n familie steeds ´kleiner´, zei mede-oprichter Rob Out vlak voor zijn vertrek in 1992.

Een rotsvast vertrouwen in de eigen merknaam deed de omroep begin deze eeuw bijna de das om, met als dieptepunt het rampjaar 2003, waarin de naam Veronica in ´bruikleen´ werd verstrekt aan Sky Radio en SBS.

Oudgediende dj Bart van Leeuwen kreeg het eerste exemplaar van het boek. "Waarschijnlijk omdat ik als enige nauwelijks schokkende onthullingen heb gedaan". Voor hem is koffiejuffrouw Tonnie Rietbroek één van de echte helden van Veronica. Dat maakt dit boek extra interessant; de gewone mensen van de werkvloer blijken het cement te zijn dat het bouwwerk met ruwe stenen jarenlang overiend hield. Zo zei Rietbroek eens tegen Adam Curry: "Hé, geflipte filmster, pak je koffie zelf maar."

Mooie onopgesmukte verhalen over 'gewenste intimiteiten', drankgelagen en willekeur, maar ook over durf, creativiteit en idealisme. Een relaas over een swingend, maar instabiel bedrijf.

Snijders interviewde meer dan dertig Veronica coryfeeën, zoals Tineke de Nooij, Adam Curry en Lex Harding. Het leverde ontboezemingen op over juridische procedures, Mazerati's tegen bomen ('Out reed auto's tegen bomen zoals een ander een verkoudheid kreeg'), over het misbruik van de dagelijkse dronkenschap van Out of de 'salamitactiek' waarmee toenmalig voorzitter Joop van der Reijden steeds kleinere plakjes van diens macht afsneed.

Schrijnend is de beschrijving van het afscheid van deze 'mister Veronica'. Interim-manager Herrema schudt de hand van de vertrekkende directeur Out. De mastino van Out draait op dat moment een flinke drol op het vloerkleed. Waarop Heddema opmerkt: 'Ach, meneer Out, nu u toch weggaat, neemt u dat ook even mee'.

Rob Out, die op 25 december 2003 overleed, heeft gekregen wat hij ooit wenste; een nietsverhullend, vlotgeschreven boek over een turbulente tijd met mooie verhalen over succesvolle radio- en tv programma's die in ons collectieve geheugen staan gegrift.

© 13-10-2007, Parool

Terug naar overzicht publicaties 'Herinnert u zich deze nog?'


 
 
(C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree