Je hebt geen flash geïnstalleerd
 
 
           
           
De start van Radio 538 en hoe de achterblijvers bij Veronica dat proberen te bestrijden
 

Voorpublicatie uit 'Herinnert u zich deze nog?' - 2007

Een zoveelster herstart van Radio Veronica in 2003

De opmars van Radio Veronica

Het 31 augustus 2003 weer gestarte Radio Veronica maakt een succesvolle comeback in het radiolandschap. Ton Lathouwers roept aan de start bluffend dat Veronica binnen een jaar in de Top 3 van Nederlandse radiostations zal staan. Dat blijkt niet het geval, maar er wordt wel binnen een jaar winst gemaakt. En dat ondanks de soms behoorlijke salarissen van diverse dj's. Vanwege de formatverplichting moeten er vooral platen uit de 20e eeuw gedraaid worden. Sky Radio kiest voor platen uit de jaren tachtig en negentig en met dat format gaat de zender uiteindelijk scoren. De jaren tachtig zijn ook de gloriedagen van het Veronica van Curry & Van Inkel, dus het is een mooie combinatie. Veel oud-Veronicanen geven het station een vertrouwd geluid. Dat komt vooral door Bart van Leeuwen maar ook door Peter Teekamp, Luc van Rooij en Kas van Iersel. De vormgeving met het overbekende Dit is Veeerrroooniccaaaaaaa doet de rest. Nieuwslezer uit de zeezendertijd van Veronica Arend Langenberg maakt de cirkel helemaal rond. Maar er zijn ook oude concurrenten op dit nieuwe Veronica te horen. Zoals de TROS-namen Ferry Maat, Rob van Someren en Patrick Kicken. Het is dus geen volledige Veronica-reünie. Nu is het aan Sky Radio om het rebelse imago van vroeger in een strak format en een commerciële formule te gieten, en om de werksfeer in de Bussumse bunker op die van het oude Veronica te laten lijken. Dat laatste kost best nog moeite…

And here's Adam Curry…

De terugkomst van Adam Curry mag een klein wondertje heten. Maar een voortdurende impasse over de miljoenen die Jamby nog claimt bij de Veronica Holding, kan hiermee doorbroken worden. Als Curry voor de Sky oldies-zender komt werken, kan hij een relevant deel van dat geld alsnog krijgen. En een flink salaris natuurlijk. 'Men bleek ook behoefte te hebben om ons miljoenenconflict op te lossen. De probleemmakers zijn er bij Veronica uitgegooid, dus is er weer ruim baan voor samenwerking', zou hij die dagen in de pers als uitleg geven. Adam vertelt over zijn terugkeer, die natuurlijk niet echt een terugkeer was. Tenslotte wordt dit Radio Veronica bij en door Sky Radio gemaakt. Curry: 'Ik werd via de weblog van Veronica-dj Michiel Veenstra uitgenodigd om in de ochtendshow langs te komen. Dat kwam me wel goed uit, want ik was net mijn SBS-programma Sterrenbeurs aan het promoten. Ik kwam in de studio, kreeg een koptelefoon op en ik dacht: wow, wat een geil geluid! Toen kwam zenderbaas Uunco Cerfontaine me vragen of ik voor zes weken kon invallen bij de ochtendshow. Ik zei: 'Zes weken? Ik heb net een televisieshow aangenomen.' Ik dacht erover na en ik vond het geluid zo goed, dat ik het besloot te doen. Jeroen van Inkel zou 's ochtends komen, maar die zat met zichzelf in de knoop. Toen werd het met vier weken verlengd. Ik heb toen bedongen dat het een jaar zou worden, want ik hou niet van half werk.' En vervolgens is Adam Curry elke ochtend op Radio Veronica te horen in Ook Goeiemorgen!

Van concurrenten als Edwin Evers zal hij het niet winnen. Maar in dat jaar weet Adam wel een aantal unieke, mediagenieke acties te bedenken. Hij is daarmee de enige Veronica-dj die de aandacht weet te trekken. Toch wéér die Curry!, want hoe strak de rest van de zender ook klinkt, het is ook veilig en voorspelbaar. Curry somt zijn hoogtepunten op: 'We hebben een week vanuit Camp Smitty in de desert van Irak uitgezonden. Operation Iraqi Sunrise was fucking briljant! Dat was een politiek statement. Die Nederlandse militairen vonden het fantastisch dat we naar ze toe kwamen. In de Nederlandse media was er alleen maar gezeik over de deelname aan die missie. Wij lieten die jongens zelf aan het woord. En gelachen dat we hebben met Arend Langenberg! Te gekke tijd gehad met mijn crew, Alexander Stevens en Michiel Veenstra. En je zag die luistercijfers, woeps, omhooggaan. We waren echt aan het knallen. Slogans en campagnes allemaal zelf bedacht, ook leuk. Bart van Leeuwen deed in Hilversum leuk mee en Peter Teekamp ook. Dat was wel gezellig.' Het Veronica-gevoel keert daar even terug. Maar niet voor lang, vindt Curry. 'Dat viel snel weer uit elkaar. Iedereen komt zijn showtje doen en zijn geld incasseren. Hoppa, ik heb weer gewerkt.' Zelf komt Curry ook niet voor niks langs. 'Sure, ik wilde goed gecompenseerd worden. Die Curry gaat niet voor niets vroeg zijn bed uit. Maar als ik het doe, doe ik het echt. Dan is het raggen. Ik kreeg een half miljoen per jaar, zonder bonussen, want ik heb nog wel bonussen gekregen, als de luistercijfers omhooggingen.'

Drie maanden later flikt Curry het weer. Hij haalt alle media met zijn plannen om vijf Nederlandse stellen te trouwen… in Las Vegas! Adam Curry heeft namelijk een trouwvergunning in Amerika en mag zich daar ook dominee noemen. Reverend Curry wil tijdens de uitzendingen van 'Ook Goeiemorgen' de huwelijken sluiten in The Little White Chapel in Las Vegas. Hij neemt ook een lesbisch stel mee, maar dat gaat de Amerikanen te ver. Adam Curry: 'Het is echt ongelofelijk dat we in Sin City geen toestemming kregen om twee vrouwen te trouwen. Natuurlijk wisten we dat er problemen konden komen voor wat betreft de rechtsgeldigheid van het huwelijk van Christel en Tanja, maar dat ze niet eens deel uit mochten maken van de ceremonie, had niemand zich hier kunnen voorstellen. We praten hier tenslotte over de stad waar eigenlijk alles mogelijk is wat God verboden heeft.' Als alternatief heeft Curry de dames op weg naar de Little White Chapel in de limousine getrouwd. De Vereniging betaalt overigens voor het dure reisje, want daar zou Sky Radio nooit mee hebben ingestemd.

A trip to Memory Lane

Voor de mensen van de Veronica Vereniging is het een feest dat hún Veronica terug is op de radio. Ook voorzitter Hillebrand is er blij mee: 'Voor het eerst sinds tijden heb ik weer het gevoel: dit is Veronica. Daar ben ik nog steeds blij om. Qua geluid en stemmen is het erg vertrouwd.' Maar het is wel vervelend dat die mensen van Sky Radio niets doen met plannen en wensen van de Vereniging voor die zender. Zo stranden er pogingen om het aloude Countdown Café terug te krijgen op die zender. Een maandelijkse editie met wellicht Kees Baars en een paar Nederlandse bands die live op locatie spelen. Het komt niet van de grond omdat de mensen van Sky denken dat het niet kan. En ze zien eigenlijk ook niet in waar dat voor nodig is. Je verkoopt er toch geen commercial meer door? Het is duidelijk dat dit gepruts op een avond in het weekend duidelijk niet aan de marketeers van de commerciële onderneming besteed is. En dat die Sky-mensen zich ook afvragen waarom ze dit soort beslissingen eigenlijk moeten gaan uitleggen aan een groep fanatieke Verenigingsleden. Zo komt er ook niets terecht van de Rob Out Memorial Day in de vorm van een groot jaarlijks concert.

Duidelijk is ook dat de oude rotten in de Vereniging vooral enthousiast zijn over de oude Veronicanen zelf. Henk Klomp heeft niets met de nieuwere lichting dj's: 'Ik vind het niks hoor. Patrick Kicken is toch geen Veronica? Zelfs Ferry Maat vind ik gek, die hoort er toch niet? Het zijn geen echte Veronica-namen. Misschien moet Gijs Staverman, of Edwin Evers weer aangetrokken worden.' Maar die mannen komen niet. Er komen juist steeds meer dj's die geen Veronica-link hebben. Zoals Patrick Kicken, de opvolger van Jeroen van Inkel. Wel zijn er via zusterstation Kink FM nog wat Veronica-namen die ook op Radio Veronica presenteren. Kink-dj's Arjen Grolleman, Jente Kater en Vincent de Lijser zijn daardoor ook in het weekend op de oldies-zender te horen geweest.

Programma's in 2004

Elke ochtend tussen 06.00 en 09.00 uur Rinkeldekinkel met Jeroen van Inkel, samen met Mario de Pizzaman, Jeroen Kijk in de Vegte, Olav Mol en Michiel Veenstra.

Tussen 09.00 en 12.00 uur Goud van Oud met Bart van Leeuwen, met o.a. 'De plaat en zijn verhaal' (Nederlandse vertaling van grote hit) en Top 10 van Toen.

Van 12.00 tot 14.00 uur Goed bij Kas, Kas van Iersel met kans op tachtig en negentig euro in De Hitkassa.

Dan van 14.00 tot 16.00 uur Ferry Maat in Maat in de Middag, met De Raadplaat en De Showtelex.

Van 16.00 tot 19.00 uur Somertijd, met Rob van Someren en Olav Mol en De Bisschop, Ron Bisschop.

Daarna van 19.00 tot 21.00 uur Veronica's Top 40 Hitdossier door Peter Teekamp.

En hekkensluiter is dan Luc van Rooij met Luc is Los tot middernacht, waarna Luc nog een uurtje Rockballads aankondigt.

's Nachts zijn Jente Kater en Michiel Veenstra te horen. En in het weekend onder anderen Patrick Kicken, Michael Pilarczyk (De Nummer 1 Show), Unico Glorie (The Long Versions) en Ben Liebrand.

V-day

Eén jaar na de start wordt de historische datum 31 augustus nogmaals aangegrepen voor een feestje. In Veronica's eigen strandtent Vroeger in Bloemendaal wordt ook in 2004 V-day gevierd. Mensen als Jeroen van Inkel ontvangen er oud-medewerkers als Erik de Zwart, Rob Stenders, Annette van Trigt, Kees Baars, Tineke de Nooij, Ad Bouman en Will Luikinga. Adam Curry maakt die ochtend zijn laatste show voor Veronica en ontvangt daar Lex Harding. Waardoor Lex toch nog te horen is op de zender die wat hem betreft geen echt Veronica is. En Bart van Leeuwen maakt zijn programma vanuit de oude studiocomplexen in Hotel Laapershoek. Daarvandaan komen ook weer twee weken lang terugblikprogramma's over de zeezendertijd. Wederom georganiseerd door Adje Bouman en Juul Geleick. Net als in 1999 hebben ze weer een aantal dagen op de middengolf een tijdelijke zender om daar oude zeezenderprogramma's uit te zenden. Hier schuiven Tineke de Nooij, Jan van Veen en Willem van Kooten regelmatig aan.

Wordt er op de middengolf tot september 1974 teruggekeken, op Radio Veronica ligt het accent uiteraard op de jaren tachtig en negentig. Het is een dag vol herinneringen, oude fragmenten en jingles en de RoepieRoepievogel - 'oe-oe, aa-aa, Roepie Roepie' was het teken om te bellen om een Snipperhit te herkennen. Een Snipperhit duurde twee tot drie seconden.

Luisteraars mochten hun favoriete Veronica-programma's aller tijden kiezen en de Top 5 wordt die avond uitgezonden. Bart van Leeuwen blikt daar met de makers van toen terug op hun programma's. Wat leeft er zoveel jaar na dato nog steeds?

5. Will wil wel

4. Countdown Café

3. Het Laatste Uur (integrale uitzending van het laatste uur op de zeezender van 31 augustus 1974, door Rob Out)

2. De Top 40 (en dan vooral de tijd van presentator Lex Harding)

1. Curry & Van Inkel

De terugblikuitzendingen zijn mooi en goed verzorgd. Dat dit cultuurgoed nog ergens gekoesterd wordt, geeft de oldies-zender een meerwaarde.

De zender wordt ook zonder die nostalgie steeds succesvoller. Aan het eind van 2005 is Radio Veronica de derde commerciële zender in Nederland, na Radio 538 en Sky Radio zelf. Het succes komt mede door een grote hoeveelheid Top-zoveels. Al eind 2003 wordt de Top 1000 Aller Tijden uitgezonden. De overtreffende trap van de Top 100 Aller Tijden, zoals die tussen 1968 en 1999 met enige onderbrekingen bij Veronica is uitgezonden. Deze voorkeurslijst van luisteraars beleefde zijn laatste edities echter binnen de HMG, die dan ook de rechten op de naam Top Aller Tijden claimt. Sky zet toch door, ze vinden het verschil tussen 100 of 1000 groot genoeg. Uiteindelijk wordt het gesteggel over de naam geschikt, waarbij Sky betaalt aan RTL. Aller Tijden-lijsten zijn inmiddels overal populair geworden. Het concept is als Top 2000 succesvol geworden op Radio 2. Veronica zelf speelt dus tweede viool met de Top 1000 Aller Tijden. Niettemin trekt de hitlijst wel meer luisteraars dan een 'gewone' week. Er volgen daarom in 2004 en 2005 vele spin-offs. Zo is daar de Album Top 750, de Download Top 500, de Top 888 van de jaren tachtig en de Top 370 van de jaren zeventig. Het principe: zet er een cijfertje voor en mensen vinden het mooi, het lijkt te werken. Ook de gewone programmering met Patrick Kicken als morning-dj, dan Bart van Leeuwen, dan Kas van Iersel, Ferry Maat en Rob van Someren is een succes. Alle dj's geven aan nog lang bij dit Radio Veronica te willen werken en tekenen voor diverse jaren bij.

Enige onzekere factor eind 2005 is de status van de Sky Radio Group. De radiogroep, met Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM plus reclameverkoop van Kink FM, staat in de etalage. Wie weet wat er gebeurt als er een nieuwe eigenaar komt? Moet de Vereniging zich dan weer met de zender bemoeien? Gaat de merknaam Veronica gewoon over naar de nieuwe eigenaar? Uiteindelijk wordt De Telegraaf minderheidsaandeelhouder (per juli 2007 meerderheidsaandeelhouder, maar dat valt buiten de tijdspanne van dit boek, AS) en keert er weer wat rust terug. Hoewel, het wordt nooit écht rustig rondom Radio Veronica…

(c) Arjan Snijders

Terug naar overzicht publicaties 'Herinnert u zich deze nog?'


 
 
(C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree