Je hebt geen flash geďnstalleerd
 
 
       

BOEK 50 JAAR 3FM
2014-2015 / Zelfstandig schrijven van boek over de 50 jarige geschiedenis van 3FM tussen 1965-2015.

‘Dit jaar, 2015, zal ik de tiende editie alweer organiseren van de Gouden RadioRing, de enige publieksprijs voor radio in Nederland. Dit jubileum op 12 november 2015 belooft een speciale te worden! Daarnaast verschijnt dit jaar mijn derde mediaboek, 50 jaar 3FM. Op deze website straks ook verhalen uit dit unieke boek. Lees tot die tijd hier meer over mijn vorige boek, over dertig jaar lief en leed van Veronica!

Uitgeverij ASPEKt heeft dat boek ongewijzigd uitgebracht. Je krijgt dus het volledige verhaal, ongecensureerd en dus vol met onthullende verhalen. ‘Herinnert u zich deze nog’ zal je beeld rondom het beroemdste mediamerk in Nederland voorgoed doen veranderen.
Als dj en programmamaker onderscheidt Snijders zich door een authentieke en persoonlijke stijl. Hij is eerlijk, positief, origineel en hij kan goed lullen. Een jaar dagelijks drie uur praten op TalkRadio heeft daar zeker toe bijgedragen.

Maar Snijders is geen ongeleid projectiel, weet na twintig jaar presenteren wel wat er wel en niet kan, en doseert fijntjes tussen de vele muziek en de intermezzo’s. Muzikaal gezien staat hij links van het midden, liefst zou hij een mix draaien van 3FM-muziek en Kink FM platen, maar iets wat daar weer helemaal niet zou passen moet óók kunnen. Anoniem hitparadeplaatjes wegdraaien is niet voor hem weggelegd.

En als hij zijn ei nergens mag leggen, gaat Snijders voor zijn andere liefde; de mediajournalistiek. Hij schrijft over vooral radio voor vakbladen als Broadcast Magazine en maakte de mediaprogramma’s Storing (BNN) en Antenne 2 (AVRO). In 1997 maakte hij een boek over de geschiedenis van de commerciële omroep, ‘Rap van Fortuin’. Inmiddels uitverkocht, maar bij elke bibliotheek nog te vinden. Daar is in 2007 zijn tweede onthullende boek bijgekomen, ‘Herinnert u zich deze nog?’ over de dertig roerige jaren van Veronica ná de zeezendertijd.

Na de school voor journalistiek voltrok zich een absurd bont geschakeerde reeks baanwisselingen waaronder hier dan wat opsommingen (vinden jullie dit echt interessant?);

STADSOMROEP UTRECHT/ARNHEM
1989-1995 | Presentator, dj, nieuwslezer, verslaggever, eindredacteur, bureauredactie.

VARA RADIO3
1995 | DJ en samensteller ‘VARA’s Ontij’,
verslaggeving ‘Steen & Been Show’.

RADIO 121
1995-1996 | Presentator ochtendshow, dj avondprogramma’s, nieuwsredacteur.

Kink FM
1996 | DJ dagelijkse avondshow en zondags albumprogramma, coördinator live opnames.

RAP VAN FORTUIN
1997 | Boek ‘Rap van Fortuin’, over de geschiedenis van de commerciële omroepTALKRADIO
1997 | Presentatie van alle mogelijke programma’s in alle mogelijke formats.

AVRO 3FM / RADIO 2
1997-1998 | DJ in ‘Pyjama FM’ en ‘Zondagvitaminen’ en presentator van ‘De Avond van Twee’.

NCRV 3FM
1998-2001 | Voor ‘BuZz‘ op 3FM eindredactie, muzieksamenstelling, presentatie, popinterviews etc.

VPRO 3FM
1999 | Presentatie en samenstelling ‘Het Lek’ op 3FM.

RADIO 3FM
1998-heden | Presentatie en interviews op popfestivals, Millennium Memories, 3FM Docu’s, Herman Brood necrologie etc.

BROADCAST MAGAZINE
2000-heden | Freelance mediajournalist, radionieuws.

BNN RADIO 1
2001-2003 | Verslaggever en redactiechef voor mediaprogramma ‘Storing’, presentatie diverse Radio 1 programma’s en productie show Adam Curry op Radio 2.

VERONICA TV
2003 | TV-presentator dagelijkse talkshow ‘Testbeeld’.

AVRO RADIO 2
2003-2005 | Eindredacteur mediaprogramma Antenne 2.

BOEK VERONICA
2004-2007 / Zelfstandig schrijven van boek over de geschiedenis van Veronica tussen 1975-2005.

AVRO Radio 2 / 3FM / Radio 5 Nostalgia / Radio 6 Soul & Jazz
2006-2015 | Eindredacteur van alle AVRO programma’s op deze vier nationale publieke radiozenders.

 

 

 
 

Snijders is afgestudeerd aan de School voor de Journalistiek in 1995 maar al veel langer actief in de radiosector. Als dj, presentator, eindredacteur, programmamaker, verslaggever enz. Hij presenteerde op Radio 1, Radio 2 én 3FM voor de VARA, VPRO, NCRV, AVRO, KRO, BNN en NOS. Maar ook voor commerciële zenders als Veronica, Kink FM en TalkRadio.

Snijders schrijft ook over media voor kranten en tijdschriften en publiceerde het boek ‘Rap van Fortuin’ (Broadcast Books, 1997) over de geschiedenis van de commerciële radio en tv in Nederland. Daar kwam in oktober 2007 'Herinnert u zich deze nog?' bij over de omroep Veronica na de zeezendertijd. Bovenal is hij groot liefhebber van het medium radio en wil hij graag laten horen wat er allemaal te koop is en wat er nog ontbreekt.

     
         
     
         
 

Na gestoei met bandrecorders en cassetteredcorder vanaf de kleutertijd, wat oponthoud op de HAVO door veel te langdurig met radio’s en discotheekje spelen bezig te zijn, wist ik het toch wel zeker: presenteren op de radio moest het worden. Maar hoe kom je in dat grote onbereikbare Hilversum zonder enige connecties?

Warmdraaien bij lokale zenders dus en met bandrecorders spelen binnen de schoolmuren van de School voor de Journalistiek, dat leek me zinvol. Dat was het meestal ook. Behalve dan qua radio maken zelf, want dat deed ik inmiddels ruimschoots in de praktijk. En toen bleek ik die school er bepaald niet meer voor nodig te hebben. Toch ook dat papiertje gehaald, ondertussen al presenterend op Radio 3.

     
 


Nog steeds meer weten over mijn hobbelige carrièrepad?
Dan moet je het zelf weten ook:

1991-1995
Na drie jaar op rij uitgeloot te zijn, kon ik in 1991 eindelijk starten met de School voor de Journalistiek in Utrecht. Daar heb ik de radiodifferentiatie gevolgd.

1989-1995
Bij twee lokale omroepen (Utrecht en Arnhem) heb ik veel verschillende kneepjes van het radiovak onder de knie gekregen. Dat liep van bureauredacteur en verslaggever naar het presenteren van een informatief ochtendprogramma en het jongerenmagazine ‘Zappers’, waar ik eindredacteur werd.

1994-1995
In november 1994 waagde ik mijn eerste poging in het grote, ‘onbereikbare’ Hilversum. De VARA koos mij uit om als ‘nieuw talent’ de nachturen op Radio 3 te vullen. ‘VARA’s Ontij’ heb ik zelf samengesteld, geproduceerd en gepresenteerd. Door een zenderruil hield het programma in juni 1995 op te bestaan. Daarna heb ik nog een tijd als verslaggever de wensen vervuld in de ‘Steen & Been Show’ van Jack Spijkerman.

1995-1996
In augustus kreeg ik de gelegenheid bij een nieuw commercieel radiostation mijn ervaring als presentator te combineren met mijn journalistieke achtergrond. De zender, Radio 121, heeft nog geen jaar bestaan. Belangrijkst wapenfeit hier was het dagelijkse programma ‘Ochtendhumeur’, elke ochtend van 7 tot 10 uur. Dit was een ochtendmagazine voor een brede doelgroep, met uitgebreide nieuwsbulletins en enkele items/ interviews. Journalistiek gezien een aantrekkelijk programma omdat ik zowel de nieuws- als algemene presentatie deed.

1996
Begin 1996 werd ik gevraagd om op het alternatieve station van Veronica, Kink FM, te komen draaien. Bij Kink kon ik ongeremd mijn muzikale liefde voor niet-alledaagse popmuziek botvieren. Ik kreeg een dagelijks avondprogramma van 20.00 tot 23.00 uur. Op zondag presenteerde ik ‘33 Toeren’, het albumprogramma van Kink FM, met veel gedegen popnieuws. Eind 1996 besloot de directie van Kink FM noodgedwongen al het personeel te ontslaan.

1996
Daarna heb ik mijn journalistieke achtergrond gebruikt voor het schrijven van een boek. Het heet ‘Rap van Fortuin’ en gaat over de geschiedenis van de commerciële radio en televisie in Nederland. Voor dit boek heb ik met dertig belangrijke hoofdrolspelers in het mediacircus gesprekken gevoerd, die exclusief in dit boek zijn gepubliceerd. Het boek is in 1997 uitgebracht door Broadcast Books (tevens uitgever van het omroepvakblad Broadcast Magazine).

1997
Zodra ik weer tijd had, ben ik toch weer radio gaan maken. Dit keer bij de toen kersverse praatzender op de middengolf, TalkRadio 1395AM (in 1998 omgetoverd in Business Nieuws 1395AM, het huidige BNR NieuwsRadio). Hier heb ik een dagelijks programma gepresenteerd van drie uur, waarbij het elke dag weer een verrassing was hoe het zou uitpakken. Ik heb hierbij een groot beroep moeten doen op mijn improvisatietalenten en erg veel geleerd.

1997-heden
Vanaf deze periode heb ik me als freelance mediajournalist gepresenteerd op forumdiscussies (Omroepcongres e.d.) en bij mediaprogramma’s en heb ik voor mediapagina’s van kranten en Broadcast Magazine artikelen geschreven. Bij Broadcast heb ik de Radio Top 20 geïntroduceerd. Vanaf 2004 mag ik mij bemoeien met de Marconi Awards, de vakjury prijzen voor radio in Nederland, die daarna met een aantal nieuwe categorieën zoals ‘Nieuw talent’ een stukje spannender is geworden.

1997-2001
Eind 1997 ben ik teruggekeerd op de nationale popzender, 3FM. Daar heb ik voor de AVRO en de KRO negen maanden het nachtelijke ‘Pyjama FM’ gepresenteerd, maar het onmogelijke tijdstip kon ik niet langer combineren met mijn werk voor BuZz (zie verderop). Daarnaast heb ik op Radio 2 voor de AVRO ‘De Avond van Twee’ gepresenteerd.

Mijn ervaring met het jongerenprogramma ‘Zappers’ bracht mij begin 1998 bij de NCRV, waar ik voor ‘BuZz’ in allerlei functies werkzaam was. Naast af en toe presenteren, het maken van reportages en popinterviews en het samenstellen van de playlist, was ik plaatsvervangend eindredacteur. Daardoor ben ik nog meer bekend geraakt met het omroeppolitieke spel, door bijvoorbeeld in de zenderredactie van Radio 3 mee te draaien.

1999-2001
Daarnaast heb ik me bij 3FM vooral bemoeid met de popfestivals op de nationale popzender. Presentatie en verslaggeving op Pinkpop, Lowlands, Werchter etc. Maar ook het maken van 3FM-docu’s. Die docu’s worden uitgezonden in de Week van de Nederlandse Popmuziek, of zorgen ervoor dat als Herman Brood dood gaat er een necrologie van 15 minuten klaar ligt.

Ondertussen was ik nog een jaartje voice-over van Net 5 en heb ik commercials en docu’s ingesproken. Ook heb ik korte tijd lesgegeven aan de Media Academie.

2001-2003
Na BuZz ben ik bij BNN voor een soortgelijk jongerenprogramma (maar dan op Radio 1) ‘BNN United’ gaan werken. Reportages en af en toe presenteren etc. Daarnaast maakte ik het mediaprogramma ‘Storing’, wat wordt gepresenteerd door Jeroen Pauw. Daarvoor voerde ik de éénhoofdige redactie en maakte ik reportages. Zoals de Roemruchte Radio Reeks, een twintigdelige serie over alle radiozenders van Nederland. De serie is hier terug te luisteren: https://www.youtube.com/playlist?list=PLZhULFV7aMY7TIeOnqKAa99Qf4VHaq6ld Bij BNN was ik ook verantwoordelijk voor het in maart 2002 gestarte programma ‘Curry & KidV’ op Radio 2, met Adam Curry als centrale figuur. In de zomer van 2003 zijn we daar mee gestopt en was ik klaar bij BNN.

2001
Ook heb ik nog een half jaar de nieuwsprogramma’s (07.00-09.00 en 16.00-19.00) gepresenteerd op Radio Noord-Holland, alsmede als (nieuws-)redacteur gewerkt en de nieuwsbulletins gelezen. Het ging om acht uur durende shifts, waar het presenteren een deel van de dagtaak was. Het was erg prettig om onder dagelijkse druk inhoudelijke programma’s te presenteren, hoewel de vorm soms wat droog was.

2003
Ook mocht ik deel uitmaken van het laatste zelfstandige avontuur van Veronica. Hier heb ik een dagelijks tv-programma gepresenteerd, de talkshow Testbeeld (20.00-20.30 uur), als één van de zeven journalisten die hier steeds één gast een half uur aan een reeks vragen onderwierpen. Het programma werd gemaakt door Column Producties van Theo van Gogh.

2003
Hierna heb ik mijn expertise van de mediawereld aangewend voor het mediaprogramma Antenne 2 van de AVRO. Daar werkte ik als eindredacteur en samensteller aan dit wekelijkse Radio 2 programma, waarin vorm even belangrijk was als inhoud. Dat blijven de twee elementen die ik het liefst combineer. Veel primeurs en relevante onderzoeken naast ludieke en satirische sketches en reportages. Dit programma maakte ik samen met presentator Roeland van Zeijst en redacteur Mischa Stubenitsky.

2005
Toen dit programma in de zomer van 2005 werd opgeofferd, heb ik me voor de zoveelste keer in mijn carrière moeten bezinnen over de volgende klus in radioland. Maar de AVRO en alle collega’s daar bevielen zo goed dat ik er ben gebleven. Daar werd ik eindredacteur van alle AVRO programma’s op Radio 2 (Schiffers.fm, De Sandwich, Het Steenen Tijdperk, Andermans Veren, De Roodshow, Simone's Songlines en Musical Moods), 3FM (Arbeidsvitaminen, Effe Ekdom), op Radio 5 Nostalgia (Toppers van Toen, Arbeidsvitaminen, Andermans Veren, De Sandwich) en Radio 6 Soul & Jazz (met o.a. Corné Klijn, Gerard Ekdom, Pieter Kok, Ruben Hein en Vincent Gerhardt. Ook mocht ik hier een langgekoesterde droom vervullen, het introduceren van een publieksprijs voor radio: De Gouden RadioRing.

2015
Een nieuw boek staat op stapel: 50 jaar 3FM. In oktober verschijnt deze uitgave van FC Klap over de nationale popzender. Op KX Radio maak ik ook een RadioReeks over 50 jaar 3FM. Haal de podcast van deze serie met unieke fragmenten en mooie gesprekken binnen!


     
 
     
 
(C)Arjan Snijders 2006-2007 | Design by Yellow Lemon Tree